duminică, 11 octombrie 2009

ŢOMANAPT emoţional

Indiferent de culoarea pielii, a lucrurilor pe care le văd când se trezesc (junglă, zgârie-nori, deşert...) toţi oamenii au aceleaşi expresii emoţionale: toţi râd duchene când sunt fericiţi, îşi încruntă sprâncenele într-un anumit fel când sunt îngânduraţi şi necăjiţi. Copiii născuţi orbi au aceleaşi expresii, ceea ce exclude varianta învăţării sociale. Cei din Papua Noua Guinee recunosc reacţiile emoţionale ale new-yorkezilor, eschimoşii pe cele ale indienilor sud-americani şi aşa mai departe. All men are created equal.
Toţi avem aceleaşi tipuri de emoţii, evenimentele care le determină sunt diferite (aici intervine cogniţia socială, cultura - care ne influenţează cunoştinţele şi „ochelarii” prin care privim lucrurile). Astfel, o faţă speriată poate fi interpretată de un new-yorkez ca fiind o persoană care a văzut un avion intrat într-un turn, iar de un Fore (populaţie din Papua) ca un tip înfricoşat că tocmai văzuse un mistreţ. La fel, se spune că mamele spartane zâmbeau atunci când primeau vestea morţii fiilor pe câmpul de luptă. Eu însă s convinsă că şi ele plângeau cândva.

4 comentarii:

  1. TOMANAPT-E ...that's waaaay too funny ;)) practic am putea adauga un E la final, de la Emotii.Sau e inainte de T? ;)) Sau E sa fie de la Epicur? (sau te-ai lepadat de REBT? :) )

    RăspundețiȘtergere
  2. ŢOMANAPT înseamnă Ţări, Oraşe, Munţi, Ape, Nume, Animale, Plante şi T de la nu-mai-ştiu-ce - e jocul de cunoştinţe geografice din copilărie.

    @ inspired: E de la Epicur e prea tras de...păr:))Şi cum nu m-am lepădat de REBT,mă mulţumesc cu E de la emoţii:))

    RăspundețiȘtergere
  3. T era de la total :P. Claaar tre sa recapitulam cand ne vedem. Si Avioane, si X0 si Biscuite si Sticlutza si Tara,tara vrem ostashi si Ratzele-si-vanatorii si Pac-Pac si Patratzel si ... ne mai amintim noi. Ai vazut ce bine a ieshit cu mima :))

    RăspundețiȘtergere